Bonton za stolom: Vodič kulture ponašanja u restoranu

u-restoranu-1417016845-51662

Bonton za stolom: Vodič kulture ponašanja u restoranu

Hi-Tech vreme u kojem živimo je veoma brzo i mnoge stvari koje su bile deo opšte kulture veoma naglo su otišle u zaborav. U prošlom vremenu ljubaznost je bila deo svakodnevnice, a odlazak u restoran je bio događaj kome se pridavao veliki značaj i poštovanje. Danas toga u većini slučajeva više nema, posebno kod mlađe generacije. Par korisnih saveta kako se ponašati pristojno u restoranu nikome nisu na odmet, pogotovo mlađoj generaciji.

Odlazak u restoran i boravak u njemu shvatite kao nešto lepo. Sve je podređeno osećaju uživanja u kruženju, usluzi, muzici, hrani i piću. To je mesto u kome nameravate provesti lepe trenutke. Nemojte činiti ništa čudno ili ekstremno čime ćete dovesti sebe ili druge u neugodnu situaciju. Umesto toga nasmejte se i uživajte. Ponašajte se ljubazno i pristojno prema osoblju. Na ovaj način dobićete bolju uslugu osoblja.

Kada dođete u restoran, sedite i sačekajte da konobar dođe do Vas. Nije potrebno da hodate po restoranu i uznemiravate druge goste, samog sebe i na kraju, to nije pristojno. Kada konobar dođe do Vas i pozdravi Vas, prekinite razgovor ili završite razgovor na telefonu i odgovorite na pozdrav. Razmislite malo kako je drugoj osobi kada čeka na Vas dugo vreme. Sigurno ne biste na ovaj način postupali prema svojim radnim kolegama, pa tako nemojte ni prema osoblju restorana.

U slučaju da želite pozvati konobara jednostavno samo podignite ruku i konobar će doći. Budite strpljivi ako je restoran pun. Većina konobara u tom slučaju su uvek zauzeti, ali ne brinite na kraju će doći i do Vas. Nemojte vikati i pucketati prstima kako bi skrenuli na sebe pažnju i dozvali konobara. Ako trebate konobara, probajte ostvariti s konobarom kontakt očima, nakon toga klimnite glavom i time mu dajte do znanja da Vam treba. Razgovarajte sa vašim konobarom s poštovanjem. Nema potrebe za zapovedničkim tonom i ismevanjem. Nikada ne vucite konobara za rukav ili neki drugi deo tela.
Za početak naručite piće i zamolite ako niste dobili meni da vam donesu. Dok Vam konobar donosi piće pregledajte jelovnik. Kada Vas konobar posluži s pićem pitajte jasno sve odmah što vas zanima vezano za hranu iz jelovnika. U slučaju da imate alergiju na neke sastojke svakako to naglasite konobaru. prilikom narudžbine. Konobar obično ponovo prilazi nakon 3-5 minuta i pita vas dali je sve u redu. Iskoristite taj momenat da naručite ili sugerišete sve za čim imate potrebe.
Uživajte u hrani i atmosferi!

Kada ste završili s jelom, konobar će doći i pospremiti Vaš sto. Pri tome će Vas i ponuditi s desertom ili dodatnim pićem. Ne morate naručiti desert, osim ako to želite.
Platite račun.

Ako ste zadovoljni kako ste proveli vreme u restoranu, uživali u hrani, usluzi i celokupnoj atmosferi setite se da možete i nagraditi taj osjećaj ostavljanjem napojnice.

 

bonton-za-stolom